tiistai 28. huhtikuuta 2015

Vappumunkkeja ja suklaafondue (sis. ohjeet)



Tein eilen vappumunkkeja, niitä perinteisiä, joita olen tehnyt jo useampana vuotena peräkkäin. Kun aikoinaan lähdin kokeilemaan munkkireseptejä, sain testata monet, ennen kuin onnistuin munkkien paistamisessa niin, etteivät jääneet keskeltä raaoiksi tai palaneet.

Tässä teillekin munkinteko-ohjeeni, jonka olen hyväksi havainnut:

VAPPUMUNKIT:

1) Tee tavallinen pullataikina (ohjeen löydät tavallisesta vehnäjauhopaketin kyljestä tai TÄÄLTÄ). 
Anna taikinan kohota hyvin (noin 1 tunti).
2) Pyörittele taikinasta pieniä palloja (noin golfpallon kokoisia). Tee pallojen keskelle reikä ja pyörittele rinkulaa muutaman kerran sormen ympärillä. Anna munkkien kohota liinan alla vielä hetken.
3) Laita kattilaan öljyä sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa. Kuumenna öljy 180 asteiseksi. Paistamisessa oivallinen apu (itse pidän tätä oman paistokokemukseni mukaan välttämättömänä) on digitaalinen lämpömittari, joka näyttää tarkkaan öljyn lämpötilan. 
Sitä kun on muutoin todella vaikea arvuutella.
4) Nosta munkit varovasti kattilaan, voit paistaa useamman munkin kerralla. Paista molemmin puolin kypsiksi (anna ruskistua kunnolla), noin pari minuuttia/puoli. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle. 
Imeytä munkin pinnalla oleva ylimääräinen rasva talouspaperiin.
5) Laita vahvaan muovipussiin sokeria, sinne pari munkkia kerralla ja heiluttele pussia, 
kunnes munkit ovat sokeroituneet. 
HUOM! Jos haluat pakastaa munkit, tee sokerointi vasta pakastimesta ottamisen jälkeen. 
Samoin, jos haluat dippailla munkkeja fonduessa, älä sokeroi niitä.


Pidämme vappuna pienet vappupirskeet, jossa ajattelimme laittaa tarjolle mm. munkkeja ja suklaafondueta. 
Tätä munkkien dippausta emme ole aiemmin kokeilleet, joten tokihan sitä piti testata :)

Tein munkeista osan pyöreitä, osan pitkulaisia. Molemmat toimivat hyvin tähän tarkoitukseen.

SUKLAAFONDUE:

1) Mittaa 2 dl kuohukermaa paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna lähelle kiehumispistettä ja lisää 200 g suklaata (itse käytin Fazerin sinistä).
2) Sekoita, kunnes suklaa on sulanut kerman joukkoon.
3) Kaada suklaakermaseos fonduepataan. Voit laittaa seoksen myös tarjoilukulhoon ja dippailla siitä, 
et siis välttämättä tarvitse varsinaista fonduepataa.





 Dippaaminen oli lapsille todella mieluista puuhaa! He saivat pikkukuppeihin strösseleitä, jossa dippasivat suklaiset munkit.

Munkkeja ei jaksanut syödä kovin montaa, joten kokeilimme dippaukseen myös appelsiinia. 
Todella herkullinen yhdistelmä!

Muita suklaafonduen kanssa sopivia dipattavia ovat esimerkiksi:
* mansikat
* omena
* päärynä
* vaahtokarkit




Vappusima on myös pullotettu, joten vappuvalmistelut alkavat olemaan pulkassa :) 
Muutamat ilmapallot ja serpentiinit vielä koristeeksi ja se on siinä!

Miten sinä olet valmistautunut vappuun?

Aurinkoa tähän tiistaipäivään toivottelee,

14 kommenttia:

  1. Mulla on ollu tapana paistaa munkit vasta aattona, siman pullotin eilen ja on nyt jo valmista. :D Ihanat dippailut teillä! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen tehnyt yleensä etukäteen valmiiksi ja pakkasesta ottanut sitten vappuaattona sulaamaan. Dippailu oli kivaa puuhaa! :)

      Poista
  2. Täällä odotellaan jo niin innolla simapullon avaamista ja munkkien paistoa, että onneksi odottaminen päättyy pian. Ihanaa vappua ihanuus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sima ja munkit ne ovatkin vapussa parasta! :D Ihanaa viikkoa sinulle! <3

      Poista
  3. Munkit paistuivat täälläkin jo viime viikolla kun nyt ei ole ollut aikaa :-) Tästä on ehdottomasti tullut perinne :-)

    Iloista vapun aikaa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla taitaa olla kolmas tai neljäs vuosi peräkkäin kun itse teen munkit. Ehdottomasti perinne on tästä tullut, omatekoiset aina parempia! :)

      Poista
  4. Löysinpäs tänne ja kirjauduin lukijaksi. Munkkeja pitäisi alkaa tehdä huomenna tai ylihuomenna. Ja suunnitteilla on myös Ikean reissu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että löysit Aikku! <3 Ihanaa, reissu Ikeaan! Mulla ois kans muutama juttu ostoslistalla, reissua suunniteltu :)

      Poista
  5. Nyt alkoi tekemään mieli simaa ja vappumunkkeja :) Me lähdemme vapuksi reissuun ja päätin etten siksi tee meille simaa ja munkkeja mutta nyt taidan kuitenkin pyörtää päätöksen munkkien suhteen ja huomenna tehdä pienen satsin ;) Mukavaa vapun odottelua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse jo miellän niin vahvasti munkit ja siman vappuun, että niitä on saatava! :) Mieluinen itsetekemänä, mutta kaupasta ostetutkin käy.

      Poista
  6. Näyttää niin älyttömän hyvältä :)

    VastaaPoista
  7. Itse tehdyt munkit on ihan parhaita! Mekin niitä joka vuosi tehdään ja katoavat aina pöydästä hetkessä :) Kiitos tuosta reseptistä ja ihanista kuvista <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat, ihan eri luokkaa mitä kaupasta ostetut! :) Nopeasti meni tämä meidänkin satsi, pitäisi tehdä lisää!

      Poista

Kommentit ovat bloggaamisen suola, kiitos jokaisesta viestistä! <3